RSS

Tuesday, March 29, 2011

Petua : Kurangkan sakit gigi & cabut gigi

Salam.....wah, entri...tak ingat nyer. Mentang-mentang lah Cik Qaseh baru je pas kene sakit gigi dan baru cabut gigi...ekekekek....bukannye ape, saje jer nak share ngan kawan-kawan....ekekkek....sambil share info, sambil la Cik Qaseh bercerita.....


Petua bagaimana untuk mengurangkan sakit gigi

Kepada yang sedang sakit gigi, kalau anda tak ada ubat tahan sakit (contohnya ponstant atau panadol pun boleh), maka anda bolehlah cuba petua kurangkan sakit gigi seperti di bawah ini.
 
Caranya, ambil beberapa bunga cengkih dan kunyah . Letakkan bunga cengkih yang dikunyah terkena pada gigi yang berlubang atau sakit tu. Biarkan beberapa ketika, sakit gigi anda akan berkurangan perlahan-lahan.
 
Lagi satu petua ialah, cuba berkumur dengan air garam beberapa ketika. InsyaAllah ia mengurangkan rasa sakit gigi juga.


 Errrmmm, tapi kan Cik Qaseh ari tu macam-macam buat tapi memang semua tak jalan pun...huhuhu...bertambah sakit ade la....makan ponstant, makin sakit jer...gosok gigi berkali-kali, kumur ngan listerine lah, air garam lah...tak jugak kebah...siap letak ubat gigi ngan garam lagi dalam gigi tu...hampeh jer....beria sakit...kesudahannye Cik Qaseh letak minyak cap kapak....berangin-angin....baru lah lege sikit...baru lah boleh tido.... 


Petua bagaimana untuk mencabut gigi

Memang betul pun. Doktor pun ada cakap. Paling sakit, cabut gigi geraham lah. Sebab tunjangnya panjang. Ada beberapa tips @ petua untuk cabut gigi ni.
  1. Kalau nak cabut gigi, jangan cabut waktu tengahari sebab nanti darah banyak keluar dan lambat kering. Cabut gigi seelok-eloknya pagi sebelum pukul 11 atau sebelah petang selepas pukul 5 petang.
  2. Sebelum cabut gigi, disarankan untuk makan kenyang-kenyang. Sebab lepas dah cabut gigi nanti, mulut masih rasa kebas, darah masih keluar dan susah nak makan.
  3. Selepas cabut gigi, eloklah untuk minum air sejuk (ais), tak kisah lah air sirap ker, air cincau ker atau teh o ais limau. Yang penting air tu mesti sejuk (ada ais) agar luka kesan cabutan gigi cepat mengecut@sembuh.
  4. Kalau boleh, cari dentist (doktor gigi) yang paling anda suka dan service nya professional. Jangan main redah jer kat mana-mana. Bukan apa, setidak-tidaknya kalau doktor tu bagus, boleh juga dia tolong ‘cool down’ @ tenangkan kita.
 Yang ni memang depend pada korang la kan sama ada nak gi klinik swasta @ klinik kerajaan.Macam Cik Qaseh, seumur hidup cabut gigi di private je...memang tak de pengalaman langsung gi government. Tapi ari tu sebab dah tak daya nak menahan sakit, gi jer lah walaupun tau orang ramai giler...nak tunggu turn punyer lah lame...azabnyer...Allah je yang tau!Dah la tu, dibantainya cucuk ubat kebas 4-5 kali, pastu suh tunggu kat luar...mulut rase kembang giler kot.Dah rase kebas tu ok lah sket. Korang bayangkanlah, kol 8-15 am sampai,kol 10 baru dapat masuk.Bile masuk je bilik doktor tu for 2nd time, punyerlah berdebar.Die punyer beria nak cabut sampai kepala Cik Qaseh ni terteleng lah. Adoyai...sakit giler kot!!!! Sakit lahwehhhhhh.....terkoyak rabak gusi Cik Qaseh...kalau kat private dah kene jahit dah ni tapi kat govt. ni sempoi jer....blah cem tu jer kot! Ubat pun tak de, MC apatah lagi....huhuhu...tobat terus dah Cik Qaseh, pasni tak nak gi govt lagi.....
  
  

38 comments:

Jaemii said...

wah, smalam baru je cabut didi geraham,pegi kat private nasib baik dpt dokter Arab cun..hehe..cool jek cbut..tp lame jgak la..erm, biasenye kan..bleeding mmg lame ker??

Jaemii said...

*gigi

QASEH said...

hi...
cabut gigi geraham ekkk??? bleeding tu slalunya depends on waktu kite cabut la...tp slalunya tak lame..cepat2 lah kumur ngan air garam n minum air sejuk...sure ok nyer pastu...^_^...

h0tnett said...

salam.. saya pun semalam baru cabut gigi.. belah atas hujung.. gigi apa tk tau.. tapi bila cabut dia belubang la ye.. nk tanya bila cabut gigi ada pantang makan ke? takut lambat tetutup lubang ni? :).. ke bolih makan semua.. tk kisah je..

read red said...

sokong cik qaseh~ saya hari ni pg PPUM dental~ dar jam 9.30 pg smpai jm 3.45 pg~ doktor cek 3 minit..dgn suka hati ckp gg awk kena cbut sbb lubang besar~ kalo sebijik x pe..ni 2 bijik nk cabut.. cuba tnya x de jln lain ke klo x cbut.. gg sy dah byk kena cbut ni .. doktor buat muka.. dia ckp ngn pembantu dya omputih.. mcm sy x tau omputih kan.. kalo dia x nak cbut.. kita x yah cbut..biar dia smpan gg tu.. amboi mulut doktor tu..rasa nk cili jer..org tnya elok2..jelaskan lah lbh dlm..mcm la kita tahu bab gg ni~ last2 sy ckp.. kalo dr rasa gg sy ptut cbut.. doktor buat lah terbaik.. then dya ckp. sy ada ramai lg pesakit.. awk cbut jm 4.30 ptg~ hah! bagus sgt la.. sehari suntuk tunggu last2 jd org akhir.. mmg x profesional langsung! ~ mcm la sy bukan pesakit~ serius mcm nk nangis~ gtau mak kt kg~ mak ckp..x pyh cabut.. kita pg klinik swasta~ depa tau mcm mna nk buat~ biasa dr akan elakkan gg dr dcabut..tp kt ppum ni semua bnda nk dicabut~ serius doktor ni mmg x profesional..geram nk buat aduan.. tp nama dia tak tau~ bgus sgt perangai doktor melayu perempuan perangai angkuh giler~ ingat org x tau bhsa omputih.. sekali kuar bahsa korea kang baru terlopong~

As said...

Ye, mmg btul. Klinik kerajaan dia cabut cmtu je, dibiarnya blubang, ubat tahan sakit pn tak bg. Sbelum tu pnh cabut kt private, mmg jahit elok. Ni dh sminggu sakit tak ilang2.

Fazliana Jamil said...

huhu,,gud sharing

Fatimah Bt Tony said...

Perkongsian yang menarik

EQITO said...

Saya penah buat operation cabut gigi bongsu dkat hospital kerajaan. Alhamdulillah, doktornya lembut sgt & cakap pun sopan santun. Hehehe

Btw, perkongsian yg menarik.. Saya tgh tggu masa utk buat operation utk gigi bongsu sy yg kedua. :)

Brader Joe said...

Alhamdulillah saya baru lepas cabut gigi geraham hari ini kat klinik kerajaan. Semuanya berjalan dengan lancar. Takde apa2 masalah. Bayaran pon murah hanya RM1 untuk sebatang gigi yang dicabut. Hehe

Cyclic Musaffirah said...

alhamdulillah,sy tumbuh gigi bongsu,,xsakit,boleh mkn,minum,ckp seperti biasa,,amal mkn serbuk zaafaran hr2..pastikn beli serbuk zaafaran kotak merah,,aml setiap hr 1001 khasiat

Beybie Archeles said...

sy baru cabut gg no 3 dari blakang.. lepas tu tmpal yg lubang tu.. ni sakit no 3 dari blakang tp sebelah kiri pulak..xkn nk cabut..nanti rongak semua. ade x cara nk henti kn rasa sakit ni.. sbb sy tampal pon masih sakit

hasmulini abdul rahman said...

hehe..saya pun pernah g cabut gigi dekat govt..memang macam tu lah gayanya..

Little Hannah Collection said...

Jalan lain selain cabut ada.. root canal treatment. Kalau di swasta boleh tanya doktor dia akan terangkan.

Kalau bukan geraham bongsu selagi ada cara lain utk selamatkan ,selamatkanlah.. kalau dah cabut xleh tumbuh balik. Nak mkn pun tak sedap kunyah.

Kalau doc government ckp cabut boleh minta tangguh dan cari second opinion klinik lain.

julia lingai said...

Betul la....saya cabut gg graham kat gov....ni dh nk masuk ari ke 3....sakit lg...dh la kena 2 jarum...masa Dr goyang dh bunyi mcm patah je gg...rupanya betul..patah kat dlm....d korek lg ...nasib kuar....ubat tahan sakit x bg....bekas cabut bengkak lg ....terasa gg yg sbelah je goyang..first n last cabut gg kat gov....harap2...
Sakit sampai lubang telinga .....

Fatimah Bt Tony said...

haha.. teringat pada diri sendiri masa sakit gusi, bila gusi bengkak. Tak tahu kenapa boleh bengkak tiba-tiba. Ia taklah rasa sakit sangat, cuma macam ada rasa gatal sikit. hehe.

Masa tu, memang tak fikir panjang, terus sapu dengan minyak cap kapak. Adalah sapu 2-3 kali jugak, barulah gatal tu rasa elok sikit. bengkak pun surut. hehe

sakit gigi semasa hamil

KandaDinda said...

Saya baru je balik dari cabut gigi di klinik swasta td. Kebas pun masih terasa lagi.
Sebelum ni, saya pernah juga cabut gigi di klinik kerajaan. Tetapi Alhamdulillah, doktornya sangat bersopan santun, lemah lembut, time balik pun diberi ubat dan kain kasa. Selepas seminggu pun saya di panggil semula untuk pemeriksaan...check balik bekas cabutan tu. Sangat berpuas hati.

KandaDinda said...

Saya baru je balik dari cabut gigi di klinik swasta td. Kebas pun masih terasa lagi.
Sebelum ni, saya pernah juga cabut gigi di klinik kerajaan. Tetapi Alhamdulillah, doktornya sangat bersopan santun, lemah lembut, time balik pun diberi ubat dan kain kasa. Selepas seminggu pun saya di panggil semula untuk pemeriksaan...check balik bekas cabutan tu. Sangat berpuas hati.

GieNa said...

Alhamdulillah..saya bru cabut gigi geraham bongsu di klinik kerajaan pagi tdi..mmg dh berlubag teruk n bernanah..tpi layanan doc mmg best.. siap xkp klu sakit bgtau ye... mmg dia akan bius byk kli supaya kita x rasa sakit sgt.. saya cuma diberi panadol dan kapas utk tahan darah... tpi setakat ni wlupon dh habis bius kurang rasa sakit.. x tau la mungkin lain klinik lain perangai doc nye.. anyway tq atas perkongsian ini :)

GieNa said...

Alhamdulillah..saya bru cabut gigi geraham bongsu di klinik kerajaan pagi tdi..mmg dh berlubag teruk n bernanah..tpi layanan doc mmg best.. siap xkp klu sakit bgtau ye... mmg dia akan bius byk kli supaya kita x rasa sakit sgt.. saya cuma diberi panadol dan kapas utk tahan darah... tpi setakat ni wlupon dh habis bius kurang rasa sakit.. x tau la mungkin lain klinik lain perangai doc nye.. anyway tq atas perkongsian ini :)

hasliza rashid said...

Sy Bru jee cbut gigi pkul 9 pg xd kt government.. .ya Allah punyer laa sakit..tak tahuu nak buat apeee... Nak jee bg pnmpar kt muka sendri... Mcm mna nak hilangkan rasa sakit ni.. bius xrasa pon..Lpas je cbut gigi da rasa berdenyuttt nyutt nyutt. Alahaii...

hasliza rashid said...

Sy Bru jee cbut gigi pkul 9 pg xd kt government.. .ya Allah punyer laa sakit..tak tahuu nak buat apeee... Nak jee bg pnmpar kt muka sendri... Mcm mna nak hilangkan rasa sakit ni.. bius xrasa pon..Lpas je cbut gigi da rasa berdenyuttt nyutt nyutt. Alahaii...

Dinie Haikal said...
This comment has been removed by the author.
Dinie Haikal said...

Y

irwana said...

Baru je cabut kt klinik kerajaan pg td.. geraham hujung bawah. Bkn bongsu rsanya..

Msa cabut xsakit.. lps sejam ni..dh nyut2 dh...telan ubat..nk tdoq... hrp2 lps tdo..bgun satg lega la hendaknya...

Natasha Zaharudin said...

Sy bru je lps cabut gigi geraham bwh seminggu lps..tp rasa sakit die x ilang2 lg smpai skang..rasa sakit mcm bengkak tp tgk mcm xla bengkak sgt..blah kiri mulut sy dr gigi dpn smpai la ke dlm rongga tekak rasa sakit..sesape ada idea npe jd cmni..
Btw ni sy cabut kat klinik krajaan..mmg servis die x friendly mcm sy buat kt swasta dulu..da la kte tgh tkut nk cabut gigi tp kte plak yg kna marah2..sbr je la....

KorieyGL said...

Sakit gigi memang tak bolih tahan, nak dicabut, dr gov tak coz saya makan ubat cair darah, dr beri tempoh seminggu dan kena makan ubat antibiotik sampai habis, tiga hr sebelum nak pergi cabut kena berhenti makan ubat cair darah,,,,, sekarang dah start berhenti makan ubat cair darah coz dia hr lagi nak pergi jumpa dr.jadi sebelum pergi jumpa dr, cari cerita pasal cabut gigi.kot kot ada pesakit yang mengalami masalah yang sama.bolih kongsi...
Ni gusi bengkak dan bernanah, rasa nak cucuk je yang bengkak tu agar nanah tu keluar, tapi takut terjadi masalah lain, sebab saya ada masalah jantung.
Yang tak seronoknya, perut lapar bila makan gigi menjadi jadi sakitnya.
Ni jam pukul 3 pagi nak tidur tak kena coz sakit sangat, jadi untuk menghilang rasa sakit tu cari la cerita pasal orang sakit gigi.2 hr lagi nak pergi cabut.lambat lagi ni....bersabar dan tahan sakit sambil goyang2kan gigi.kot kot bolih cabut dengan sendiri....perut lapar...makan ubat penahan sakit menambahkan kelaparan....tunggu jelah sampai hari temu janji jumpa dr....
Saya suka dr gov coz tak payah kena keluarkan duit, coz saya penerima jkm.dan dr gov saya rasa ok je.tapi ni first time cabut gigi dengan dr gov.nak rasa dr gov cabut macamana rasanya, lagi pun dr yang saya buat temu janji tu cantik orangnya, rugi kalau tak pergi...he he he
Kalau sesiapa yang mempunyai masalah gigi macam saya bolih lah kongsi....

mischanorham said...

Br je cabut td kat gov.. Ni tgh sakit la ni.. X leh tdo.. Uwaaa.. Masih lg bleeding.. Mmg camtu ke?

Nazurah Noor said...

Tumpang tanya.lubang pd gusi slepas kita cabut gigi kekal,bole ditampal eh? Saudari buat dimana ye.swasta/govt?

Nazurah Noor said...

Tumpang tanya.lubang pd gusi slepas kita cabut gigi kekal,bole ditampal eh? Saudari buat dimana ye.swasta/govt?

iwan corner said...

Kelmaren petang cabut gg geraham.. Skrng tkot lg nk mkn, tkot bekas gumpalan tertanggal.. Semalam kuar bnyk darah.. Huhuhu.. Menggerunkan.. Lepas ni kena jaga gg elok2, x nk dah cabut gigi.. Sebab x leh nk mkn.. Lapar... Huhuhu

Roslan said...

Pagi tadi cabut gigi bongsu.Memang azab..Dr. cabut guna alat macam playar je..huhu..sakit walau dah diinjected bius..

Roslan said...

Betul tu.bius tak rasa langsung.rasa nak tampar je dr. Kan? Dia tarik gigi kita kiri kanan.pergh...

Roslan said...

Betul tu.bius tak rasa langsung.rasa nak tampar je dr. Kan? Dia tarik gigi kita kiri kanan.pergh...

Roslan said...

Pagi tadi cabut gigi bongsu.Memang azab..Dr. cabut guna alat macam playar je..huhu..sakit walau dah diinjected bius..

Dayang Nuraida Awang Saharie said...

Hmmm..cabut gg dekat clnic krjaan for the 2nd time td..mmg sakit lpas ksan bius hilang..tp xleh nk mkn aiskrim sbb puasa..hahah..skrg brdenyut dnyut wooo...huhu..dugaan bulan puasa..ckp psl layanan clnic krjaan ni..so far, puas hati..��Ada kapas and ubat tahan sakit kena bagi..dugaan kalau preggy msti sakit gg..gg yg brtampal tba2 pecah..sedih gg trpksa kna cabut..nak root canal , xsggup nk tggu..

HassanB's wife said...

Saya ada pengalaman cabut gigi geraham bongsu..gigi saya tumbuh x rata..tumbuhnya senget..jd, gigi nya rosak pd bahagian yg senget tu..pergi klinik gov, doctor kata xleh cabut cara biasa..sbb akarnya dekat dgn saraf..so, dia refer kes saya pd pakar pergigian diHospital..dia bg tempoh seminggu sebelum tarikh operation..so,saya cuma bergantung dengan ubat tahan sakit shj..tiba hari operation, mmg takut juga laa..sbb xpernah operate gigi..tp masa operation 2, bnyk kali doc letak bius..sbb, dia pesan, klw sakit bgtaw ye..so, stiap kali dia korek, sy rasa sakit, sy tros cakap, sakit..then dia tambah bius..smpai selesai cabut..ada laa dlm lebih kurang 5 kali bius..huhuhu..darah mmg banyak gilaa..tp doc n staff dia semua profesional..lepas dh siap, kena jahit pulak..pastu bru doc bg gouz(kapas gigitan) n ubat2..ubat bengkak, tahan sakit n ubat kumur antiseptic..masa dlm kereta otw balik, ubat bius dh habis..OMG!! sakit dia dh rasa..sumpah sakit gilaaa..mmg nangis jelaaa..hari2 xboleh tido malam..smpai cukup 3 hari, pipi makin hari makin bengkak..pastu mertua sy silap belikan bubur yg ada telur..esoknya dh x sakit,cuma makin bengkak n merah..sy jumpa doc pakar semula, rupanya ada jangkitan kt jahitan tu..so, dia bukak semula jahitan,then dia picit nanah tu tanpa biussss..oh!Noooo..sakit wehhh..mmg nangis laa..tp doc tu bnyak kali ckp, "sorry ye..sy tekan kuat sikit utk kuarkn nanah ni..klw x, lmbat baik ni" sy pn redha jelaaa..tp lepas dh siap sume, dia bg ubat bengkak n tahan sakit..jahitan tu dia biar sbb nk tgok dia mengecut..so far okey la lepas tu..gusi pn makin mengecut, alhamdulillah..sminggu lepastu sy dtg lg skali utk pmeriksaan, doctor puji..bangga jap..haha..dia kata, gusi dah cantik..cuma dia bg picagari utk cuci sndiri..tkut lepas mkn ada sisa mknan yg ttinggal dlm lubang yg lg sket nk ttup tu..n now gusi tu dh okeyy..n tetiba geraham atas pulak nihh sakit..adoii..nak cabut xleh..sbb tgh sakit..so, mkn ubat tahan sakit jelaa utk legakan sakit sebelum pg cabut..sobss..akhir kata,xsemua ye doc gov buat keje sambil lewa.. :)

Cammy Juan said...

Sy br je lps cabut gigi geraham kiri paling hujung sekali. Sakit nyer waktu Dr godak2 gigi tu pergh...x terkata. Wlpun dah kena bius,tekanan btg playar dr saiz besar ke kecik tetap menyakitkan. Nak nangis malu. Tiap kali Dr goyang ke kiri kanan otak ni asyik bdoa biar ler gigi tu tercabut. Liat betul. Klu simpan mau tiap bln sakit gigi. Dah buruk ktkan . Tp gigi x mau jugak surrender. Dah tu Dr kata ni gigi sebelah dia pun nak kene cabut gak. Dah rosak. Oppsss...dlm hati pikir nak cabut gak ke. Yg bermasalah x selesai lg. Yg sebelah nak kena cabut gak. Blh ler Dr..aku angguk2 je. Sakit...xdpt dah nak jwb. Dah tu gigi ke-3 hujung lak Dr rekemen buang. Alamak...aku geleng cpt2..x mau. Rasa nak cabut lari je.Adoi..klu blh agaknya sume Dr nak cabut.Sy doa jgn ler Dr ni putus asa. Dr ni dlm umur 60an. Tp tetap semangat. Kepala sy asyik ke kiri ke kanan dibuat nyer. Mmg liat betollah!!Bak mcm repair keta pun ada gayanya. Bleeding mmg x terkata. Berbalik cerita kat gigi yg spatut nyer kene cabut td...aku asyik pandang nurse. Bg signal dah dicabut ke blom.Sbb klu dah terlampau sakit mmg xtau mana dah selesai mana tidak. Nurse geleng..adussss...pasrah je lah klu dah nasib nak jd, jd gak. Doa je moga Dr x putus asa. Akhirnya x habis cabut gigi yg patah td...Dr kata kita buat appointment lain hr.Bleeding byk. Bg ubat mkn dulu esok dtg checkup. Reason: mata x nmp sbb kacau ngan darah pekat yg asyik kuar. Nak kuarkan bekas gigi yg tertinggal payah. Sy mmg dah xdpt nak ckp ape. Ye lah..kita bkn doktor. Dr penat lah tu..huhu. dah lbh 1jam dlm bilik ni. Bkn ape nyer gigi geraham ni dulunya tumbuh serong. Jd bila tiba bab nak mencabut mmg ler risiko jd nyer. Dr bg ubat painkiller ngan antibiotik. Blk umah mulut dah kebas2, tebal je rasa. Mcm koyak pun ade. Check dlm mulut adoi...dahsyat mak ooi. Dinding pipi, hujung rahang, kulit nyer terkoyak2. Tak tau lah brp lama br sembuh..ni the next episode x sudah lagi. Tp kalu x pegi buang penyakit nama nyer. Akar gigi x habis cabut lagi. Tawakal je lah...huhu..cian sy��