RSS

Tuesday, March 29, 2011

Petua : Kurangkan sakit gigi & cabut gigi

Salam.....wah, entri...tak ingat nyer. Mentang-mentang lah Cik Qaseh baru je pas kene sakit gigi dan baru cabut gigi...ekekekek....bukannye ape, saje jer nak share ngan kawan-kawan....ekekkek....sambil share info, sambil la Cik Qaseh bercerita.....


Petua bagaimana untuk mengurangkan sakit gigi

Kepada yang sedang sakit gigi, kalau anda tak ada ubat tahan sakit (contohnya ponstant atau panadol pun boleh), maka anda bolehlah cuba petua kurangkan sakit gigi seperti di bawah ini.
 
Caranya, ambil beberapa bunga cengkih dan kunyah . Letakkan bunga cengkih yang dikunyah terkena pada gigi yang berlubang atau sakit tu. Biarkan beberapa ketika, sakit gigi anda akan berkurangan perlahan-lahan.
 
Lagi satu petua ialah, cuba berkumur dengan air garam beberapa ketika. InsyaAllah ia mengurangkan rasa sakit gigi juga.


 Errrmmm, tapi kan Cik Qaseh ari tu macam-macam buat tapi memang semua tak jalan pun...huhuhu...bertambah sakit ade la....makan ponstant, makin sakit jer...gosok gigi berkali-kali, kumur ngan listerine lah, air garam lah...tak jugak kebah...siap letak ubat gigi ngan garam lagi dalam gigi tu...hampeh jer....beria sakit...kesudahannye Cik Qaseh letak minyak cap kapak....berangin-angin....baru lah lege sikit...baru lah boleh tido.... 


Petua bagaimana untuk mencabut gigi

Memang betul pun. Doktor pun ada cakap. Paling sakit, cabut gigi geraham lah. Sebab tunjangnya panjang. Ada beberapa tips @ petua untuk cabut gigi ni.
  1. Kalau nak cabut gigi, jangan cabut waktu tengahari sebab nanti darah banyak keluar dan lambat kering. Cabut gigi seelok-eloknya pagi sebelum pukul 11 atau sebelah petang selepas pukul 5 petang.
  2. Sebelum cabut gigi, disarankan untuk makan kenyang-kenyang. Sebab lepas dah cabut gigi nanti, mulut masih rasa kebas, darah masih keluar dan susah nak makan.
  3. Selepas cabut gigi, eloklah untuk minum air sejuk (ais), tak kisah lah air sirap ker, air cincau ker atau teh o ais limau. Yang penting air tu mesti sejuk (ada ais) agar luka kesan cabutan gigi cepat mengecut@sembuh.
  4. Kalau boleh, cari dentist (doktor gigi) yang paling anda suka dan service nya professional. Jangan main redah jer kat mana-mana. Bukan apa, setidak-tidaknya kalau doktor tu bagus, boleh juga dia tolong ‘cool down’ @ tenangkan kita.
 Yang ni memang depend pada korang la kan sama ada nak gi klinik swasta @ klinik kerajaan.Macam Cik Qaseh, seumur hidup cabut gigi di private je...memang tak de pengalaman langsung gi government. Tapi ari tu sebab dah tak daya nak menahan sakit, gi jer lah walaupun tau orang ramai giler...nak tunggu turn punyer lah lame...azabnyer...Allah je yang tau!Dah la tu, dibantainya cucuk ubat kebas 4-5 kali, pastu suh tunggu kat luar...mulut rase kembang giler kot.Dah rase kebas tu ok lah sket. Korang bayangkanlah, kol 8-15 am sampai,kol 10 baru dapat masuk.Bile masuk je bilik doktor tu for 2nd time, punyerlah berdebar.Die punyer beria nak cabut sampai kepala Cik Qaseh ni terteleng lah. Adoyai...sakit giler kot!!!! Sakit lahwehhhhhh.....terkoyak rabak gusi Cik Qaseh...kalau kat private dah kene jahit dah ni tapi kat govt. ni sempoi jer....blah cem tu jer kot! Ubat pun tak de, MC apatah lagi....huhuhu...tobat terus dah Cik Qaseh, pasni tak nak gi govt lagi.....
  
  

14 comments:

Jaemii said...

wah, smalam baru je cabut didi geraham,pegi kat private nasib baik dpt dokter Arab cun..hehe..cool jek cbut..tp lame jgak la..erm, biasenye kan..bleeding mmg lame ker??

Jaemii said...

*gigi

QASEH said...

hi...
cabut gigi geraham ekkk??? bleeding tu slalunya depends on waktu kite cabut la...tp slalunya tak lame..cepat2 lah kumur ngan air garam n minum air sejuk...sure ok nyer pastu...^_^...

h0tnett said...

salam.. saya pun semalam baru cabut gigi.. belah atas hujung.. gigi apa tk tau.. tapi bila cabut dia belubang la ye.. nk tanya bila cabut gigi ada pantang makan ke? takut lambat tetutup lubang ni? :).. ke bolih makan semua.. tk kisah je..

read red said...

sokong cik qaseh~ saya hari ni pg PPUM dental~ dar jam 9.30 pg smpai jm 3.45 pg~ doktor cek 3 minit..dgn suka hati ckp gg awk kena cbut sbb lubang besar~ kalo sebijik x pe..ni 2 bijik nk cabut.. cuba tnya x de jln lain ke klo x cbut.. gg sy dah byk kena cbut ni .. doktor buat muka.. dia ckp ngn pembantu dya omputih.. mcm sy x tau omputih kan.. kalo dia x nak cbut.. kita x yah cbut..biar dia smpan gg tu.. amboi mulut doktor tu..rasa nk cili jer..org tnya elok2..jelaskan lah lbh dlm..mcm la kita tahu bab gg ni~ last2 sy ckp.. kalo dr rasa gg sy ptut cbut.. doktor buat lah terbaik.. then dya ckp. sy ada ramai lg pesakit.. awk cbut jm 4.30 ptg~ hah! bagus sgt la.. sehari suntuk tunggu last2 jd org akhir.. mmg x profesional langsung! ~ mcm la sy bukan pesakit~ serius mcm nk nangis~ gtau mak kt kg~ mak ckp..x pyh cabut.. kita pg klinik swasta~ depa tau mcm mna nk buat~ biasa dr akan elakkan gg dr dcabut..tp kt ppum ni semua bnda nk dicabut~ serius doktor ni mmg x profesional..geram nk buat aduan.. tp nama dia tak tau~ bgus sgt perangai doktor melayu perempuan perangai angkuh giler~ ingat org x tau bhsa omputih.. sekali kuar bahsa korea kang baru terlopong~

As said...

Ye, mmg btul. Klinik kerajaan dia cabut cmtu je, dibiarnya blubang, ubat tahan sakit pn tak bg. Sbelum tu pnh cabut kt private, mmg jahit elok. Ni dh sminggu sakit tak ilang2.

Fazliana Jamil said...

huhu,,gud sharing

Fatimah Bt Tony said...

Perkongsian yang menarik

EQITO said...

Saya penah buat operation cabut gigi bongsu dkat hospital kerajaan. Alhamdulillah, doktornya lembut sgt & cakap pun sopan santun. Hehehe

Btw, perkongsian yg menarik.. Saya tgh tggu masa utk buat operation utk gigi bongsu sy yg kedua. :)

Brader Joe said...

Alhamdulillah saya baru lepas cabut gigi geraham hari ini kat klinik kerajaan. Semuanya berjalan dengan lancar. Takde apa2 masalah. Bayaran pon murah hanya RM1 untuk sebatang gigi yang dicabut. Hehe

Cyclic Musaffirah said...

alhamdulillah,sy tumbuh gigi bongsu,,xsakit,boleh mkn,minum,ckp seperti biasa,,amal mkn serbuk zaafaran hr2..pastikn beli serbuk zaafaran kotak merah,,aml setiap hr 1001 khasiat

Beybie Archeles said...

sy baru cabut gg no 3 dari blakang.. lepas tu tmpal yg lubang tu.. ni sakit no 3 dari blakang tp sebelah kiri pulak..xkn nk cabut..nanti rongak semua. ade x cara nk henti kn rasa sakit ni.. sbb sy tampal pon masih sakit

hasmulini abdul rahman said...

hehe..saya pun pernah g cabut gigi dekat govt..memang macam tu lah gayanya..

Little Hannah Collection said...

Jalan lain selain cabut ada.. root canal treatment. Kalau di swasta boleh tanya doktor dia akan terangkan.

Kalau bukan geraham bongsu selagi ada cara lain utk selamatkan ,selamatkanlah.. kalau dah cabut xleh tumbuh balik. Nak mkn pun tak sedap kunyah.

Kalau doc government ckp cabut boleh minta tangguh dan cari second opinion klinik lain.